wtorek, 25 czerwca 2019

Prosto z francji- zupa serowo cebulowa

Witajcie!
Jak co dzień od  rana nad naszą kuchnią unosiły się zapachy. Tym razem mamy dla Was coś z kuchni francuskiej- zupa serowo cebulowa. Przygotowaliśmy do niej dwa rodzaje grzanek. Szczególnie urzekły nas te z serem! Więc jeśli w domowej spiżarni macie nadmiar cebuli, to zobaczcie co możecie wyczarować!


Francuska zupa serowo-cebulowa



Składniki na 4 porcje:
  • cebula – 5 szt.
  • serek topiony – 250 g
  • ziemniak – 1 szt.
  • bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło – 1 łyżka
  • chleb żytni – 0,5 bochenka
  • suszony majeranek
  • suszony tymianek
  • mielona ostra papryka
  • cukier – 1 łyżka
  • sól
  • mielony pieprz biały
  • olej
Wykonanie:

 Cebulę Sławek pokroił w cienkie piórka. Smażyliśmy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierał Narcyz i kroił w kostkę. Podsmażoną cebulę przełożyliśmy do dużego garnka. Dodaliśmy ziemniaki, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiliśmy solą i pieprzem. Chwilę dusiliśmy, mieszając. Dodaliśmy ostrą paprykę i majeranek i ponownie mieszaliśmy.
Do cebuli dolaliśmy bulion. Doprawiliśmy do smaku solą, pieprzem. Gotowaliśmy do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Po ugotowaniu całość Janina blendowała. Dodaliśmy serek topiony i jeszcze chwilę blendowaliśmy zupę. Doprawiamy do smaku. Zupę delikatnie podgrzewamy (nie zagotowujemy). Sławek posiekał listki pietruszki, a Narcyz udekorował nimi nalaną zupkę, która została na koniec udekorowana grzankami.












Smacznego!

Pozdrawiamy,
Janina, Kinga, Sławek, Narcyz, Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz