czerwca 27, 2019

Jak zrobić w domu lody truskawkowe, jak z lodziarni?





Domowe lody w takie upały warto mieć w zamrażalniku, oj warto! Jak przygotować domowe lody aby były kremowe, pyszne, bez kryształków lodów i po prostu zdrowe? Dzisiaj o tym przeczytacie w moim wpisie, nie potrzebujesz żadnego specjalistycznego sprzętu aby przygotować w domu lody, wystarczy dobry blender kielichowy, którym możesz miksować zamrożone produkty. Przepis na domowe lody można łatwo modyfikować i sięgać po ulubione owoce sezonowe, dzisiaj proponuję Wam lody truskawkowe, z BIO truskawek dostępnych w ofercie Ryneczku Lidla, z odrobiną pokruszonej bezy, idealne słodko - kwaśne połączenie na upalny dzień. Te truskawki zawsze kupuje bez obaw wiem, że są uprawiane bez pestycydów, słodkie i smakują, jak kiedyś te z babcinego ogródka. Owoce sezonowe od polskich dostawców znajdziecie również na Ryneczku Lidla. 




SKŁADNIKI:

- 2 opakowania EKO truskawek z Ryneczku Lidla
- 200 g serka mascarpone
- 3 bardzo dojrzałe banany
- opcjonalnie kilka małych bezików i biszkopty do podania


Aby przygotować w domu lody bez maszynki do lodów, potrzebujemy dobrego blendera kielichowego i trochę cierpliwości. Aby masa na lody nie zawierała kryształków lodu należy ją kilkakrotnie zmiksować. Aby była kremowa musi dodać bardzo dojrzałe banany i serek mascarpone.


Ważna jest kolejność wykonywanych czynności.

- na początku umyj i osusz truskawki, usuń szypułki, zamroź truskawki

- zamarznięte truskawki zmiksuj bardzo dokładnie z 1 bananem i połową serka mascarpone, wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę, masę ponownie zmiksuj dodając banana i resztę serka. Wstaw na godzinę do zamrażalnika, wyjmij i ponownie zmiksuj blenderem. Masę umieścić najlepiej w niskim a sporym naczyniu, pojemniku, na wierzch możesz posypać małe beziki, poukładać plasterki banana lub truskawek.
- wstaw do zamrażalnika na godzinę do dwóch godzin. Wyjmij i odczekaj 5 minut przed nałożeniem lodów. Jeśli lody będziesz mrozić całą noc, odczekaj po wyjęciu z zamrażalnika 15 minut. 


Smacznego!











1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI