Dzisiaj przepyszne lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti, które przygotujecie bez maszyny do lodów. Bogate w smaku, kremowe, puszyste i łatwo się je kroi. Wspaniały smak, który uzależnia 😉 Nie trzeba ich mieszać w trakcie zamrażania, co znacznie ułatwia ich przygotowanie. Zróbcie koniecznie, nie tylko w upały 🙂
Składniki:
- 500 g śmietany kremówki
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki likieru Amaretto
- 1/3 szklanki mleka
- około 270 g ciasteczek Amaretti
- 2 łyżki cukru pudru
- 40 g gorzkiej czekolady + około 40 g startej na tarce o małych oczkach
- 15 g mlecznej czekolady
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą. Podzielić na dwie części.
W rondelku mocno podgrzać mleko, dodać posiekane czekolady (15 g mlecznej i 40 g gorzkiej) i kawę rozpuszczalną. Mieszać aż składniki się połączą, do uzyskania aksamitnej konsystencji. Ostudzić i wymieszać z połową masy. Do pozostałej wlać likier Amaretto i wymieszać.
Dwie wysokie foremki o wymiarach 20 x 13 cm (lub jedną dużą) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ciasno ułożyć ciasteczka Amaretti i posypać je cienką warstwą startej gorzkiej czekolady. Następnie wlać ostrożnie połowę masy kawowej, na to połowę masy z Amaretto. Ponownie ułożyć warstwę ciasteczek, posypać startą gorzką czekoladą i wlać resztę masy kawowej i masy z Amaretto. Na wierzchu ułożyć jeszcze warstwę ciasteczek i całość posypać kakao. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Semifreddo czekoladowo – kawowe
→ Semifreddo dyniowo – pomarańczowe
→ Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo – miodowym
→ Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette