czwartek, 27 czerwca 2019

Bób smażony




Bób jest jednym z najstarszych znanych warzyw. 
Znany, można powiedzieć od zawsze. Już w epoce kamienia łupanego znajdował się w menu. Znaleziony  w grobowcach egipskich z około 2400 r. p.n.e. Mieszkańcy Troi też się nim zajadali.


Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu.
Gotować do wymaganej miękkości, około 15 minut, powinien być al dente.
Ugotowany bób wylać na durszlak i przelać zimną wodą.


Obrać ze skórki, chociaż jak ktoś woli ze skórką, to może pominąć ten etap.
Boczek pokroić w plasterki, a następnie w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać.
Dymkę drobno pokroić – białą i zieloną część.


Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i przesmażyć. W przypadku gdyby tłuszcz się nie wytapiał, dodać łyżkę masła.


Do podsmażonego boczku dodać czosnek, drobno pokrojone chili (ja dodałam 1/2 strąka) i dymkę, 


chwilę razem przesmażyć.


Następnie dodać bób, przesmażyć.


Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać 50 ml wody lub białego wytrawnego wina, dodać łyżkę masła i chwilę razem dusić.


Podawać jako samodzielne danie, lub z ziemniakami.




  • 1 kg bobu,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • pęczek dymki,
  • chili.
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • masło,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz