Osobiście kalafiora kocham pod każdą postacią. Nie ważne czy jest saute, czy z bułka tartą i masłem czy upieczony, czy w formie zupy. Zjem wszystko. A posmarować sobie kawałek dobrego chleba pastą kalafiorową i położyć na to plasterek pomidora… Niebo w gębie.
Pasta jest super prosta w przygotowaniu. Pieczemy kalafiora, blendujemy, dodajemy koperek, migdały i voila! Gotowe. Można jeść.
Czas przygotowania: około 50 minut
Składniki:
- kalafior – 1 główka
- kurkuma mielona – 1 łyżeczka
- kmin rzymski – ½ łyżeczki
- papryka słodka – ½ łyżeczki
- olej do pieczenia – 1 łyżka
- miód lub cukier – ½ łyżeczki
- koperek – ½ pęczka
- płatki migdałów – 20g
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu.
Kalafiora umyj, podziel na małe części. Wyłóż na blachę do pieczenia. W oddzielnej miseczce wymieszaj przyprawy i olej. Wymieszaj do powstania gęstej pasty. Gdyby była zbyt gęsta dodaj odrobinę oleju. Natrzyj kalafiora dokładnie przyprawami i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Powinien zrobić się miękki i przyrumieniony.
Kiedy kalafior będzie gotowy przełóż go do miski, dodaj miód, który podkreśli smak kalafiora i zblenduj całość na gładką pastę. Koperek posiekaj i razem z migdałami dodaj do kalafiora. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 450 kcal | 23% |
Tłuszcz | 30 g | 43% |
Węglowodany | 40 g | 15% |
Białko | 22 g | 44% |
Błonnik | 20 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Kalafiorowa pasta kanapkowa”