czwartek, 27 czerwca 2019

Pieczeń z dzika ze słoninką


 Pieczeń prosta i pyszna a dodatek słoninki okazał się strzałem w dziesiątkę-polecam na niedzielny obiad....


Składniki:
  • 1,5-2 kg  szynki z dzika
  • 30 dag słoninki
  • 1 szkl .czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 10 ziaren jałowca
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie
  • łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól,

 Przygotowanie:
przyprawy rozbijamy w moździerzu razem z czosnkiem i solą -tą papką ziołową nacieramy mięso.odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie kroimy słoninę w cienkie paski ,i nacinamy mięso w poprzek i wciskamy w nacięcia słoninę.


Mięso obsmażamy na patelni na oleju z każdej strony i przenosimy do rondla ,na patelnie wlewamy czerwone wino doprowadzamy do wrzenia,zdejmujemy z ognia  i polewamy  mięso.ja dołożyłam  na wierzch jeszcze resztę pokrojonej słoninki i przykryłam mięso i do piekarnika pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny, 


co pół godziny podlewamy sosem z pod pieczeni ,jak by było go za mało to podlewamy odrobinę wodą.Po upieczeniu kroimy na plastry i polewamy powstałym sosem.
Smacznego!!




Jeśli szukacie innych pomysłów na pieczeń to zajrzyjcie tutaj:



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!