Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami


Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami

Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać!

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

650g mąki

250ml mleka

125g masła

3 jajka

7 łyżek cukru

2-3 łyżki roztopionego masła

  • Nadzienie:

1 budyń śmietankowy bez cukru

1,5 szklanki mleka

100g białej czekolady

ok. 150g truskawek

  • Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka słodkiej śmietanki

 

 

 

*** Przygotowujemy nadzienie budyniowe: szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Dodajemy poła2maną na kawałki białą czekoladę ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia ***

*** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów ***

*** Na każdym trójkącie układamy łyżkę budyniu oraz pokrojoną na połówki lub mniejsze kawałki truskawkę ***

*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem – cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE