Kruche ciasto z czereśniami

 

Kruche ciasto z owocami to w tym roku jeden z ulubionych deserów naszej rodziny, dlatego bardzo często je piekę dodając sezonowe owoce.

Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto.

 

 

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Składniki na kruche ciasto z czereśniami:

ciasto:

350g mąki

6 łyżek cukru pudru

łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis

łyżeczka płaska proszku do pieczenia

1 jajko

150g masła lub smalcu

3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby

nadzienie:

600-800g czereśni

1 słoik lekko kwaśnego dżemu np wiśniowego

 

Jak zrobić kruche ciasto z czereśniami:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło lub smalec pokrojone w kostkę.

Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany).

Ciasto dzielimy na 3 części.

Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min.

Spód ciasta pokrywamy warstwą dżemu a następnie wydrylowanych czereśni.

Ostatnią część ciasta wałkujemy i rozkładamy ( nie musi być dokładnie) na owocach.

Całość zapiekamy ok 45-55 min w 180st. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.