środa, 26 czerwca 2019

Kalarepka faszerowana młodym groszkiem i serkiem

Sezon na nowalijki w pełni. Może młoda kalarepa i świeży groszek Wam przypadnie do gustu.









Składniki:


4 kalarepki (około 200 g każda)
1 pęczek dymki
200 g świeżego groszku
3 gałązki mięty cytrynowej
2 łyżki masła ghee
2 łyżki mąki pszennej
250 ml mleka 3,2 %
1 łyżka oliwy
100 g puszystego serka Capresi
sok z 1/2 cytryny
gałka muszkatołowa do smaku
1 żółtko
sól, pieprz






Przygotowanie:



Kalarepki obrałem, delikatne listki odciąłem, umyłem, odłożyłem.
Gotowałem je 20 minut w osolonej wodzie. 
Dymki pokroiłem w cienkie krążki. Groszek opłukałem, osączyłem. Listki mięty i kalarepek drobno posiekałem. Wywar z gotowania kalarepek zachowałem. Kalarepy ostudziłem. 
W rondlu rozgrzałem masło klarowane, dodałem mąkę, lekko zasmażyłem. 
Zasmażkę rozprowadziłem mlekiem, oprószyłem mąką i wywarem z gotowania kalarepek ( pół szklanki ), doprowadziłem do wrzenia, gotowałem 15 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Z kalarepek odciąłem górne części i ostrożnie wydrążyłem miąższ , który pokroiłem w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzałem oliwę , udusiłem na niej dymkę i groszek ok. 5 minut. Dodałem pokrojony miąższ z kalarepek, serek i miętę, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Sos przyprawiłem sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Dodałem posiekane listki kalarepki. Po chwili zdjąłem z kuchenki. Oddzieliłem białko od żółtka. Żółtko ubiłem trzepaczką i połączyłem z sosem. Napełniłem kalarepki masą groszkową .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz