.

.

wtorek, 25 czerwca 2019

Ciasto łaciate jogurtowe z truskawkami i kruszonką+FILM

Witam Kochani, jako że sezon na truskawki powoli dobiega końca chcę Was dziś zaprosić na pyszne ciasto łaciate, jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest bardzo łatwe, szybkie do zrobienia, idealne do kawki. Zapraszam



SKŁADNIKI


*PRZEPIS NA BLASZKĘ 25x25cm


CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej
-2 jajka
-2 lyżeczki proszku do pieczenia
-400g jogurtu naturalnego
-3/4 szkl cukru
-125ml oleju
-1 płaska łyżka kakao

KRUSZONKA
-3 łyżki cukru

-50g masła
-mąka -ile zabierze

DODATKOWO

-truskawki


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto.


Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. 

Do blaszki wykładamy najpierw ciasto jasne-wyrównujemy, następnie ciasto ciemne. 
Przejeżdżamy po nie blaszki końcem łyżki robiąc esy floresy, wtedy ciasto będzie miało ładny przekrój.


Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy na cieście. Ważne by nie dawać zbyt wiele truskawek, ponieważ w pieczeniu puszczą sok i ciasto może słabo wyrosnąć.


Składniki na kruszonkę dajemy do miski i wyrabiamy palcami do sypkiej konsystencji. 

Posypujemy ciasto.


 Pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy i gotowe






Ciasto jest pyszne i bardzo gorąco je polecam

zapraszam do obejrzenia filmu 
i życzę udanych wypieków :)

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie, proste, szybkie i bardzo pyszne ciacho :) Polecam gorąco

      Usuń
  2. Bardzo ładne i bardzo proste w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mogą być śliwki mrożone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepsze byłyby świeże, mrożone trzeba odmrozić i odcedzić nadmiar wody :) i powinno wszystko być ok :)

      Usuń
  4. Mi niestety wyszedł zakalec a wszystko robiłam jak w przepisie:( chyba mój piekarnik nie umie piec takich ciast... Mimo to i tak mi smakowalo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o nie!jak to zakalec :( strasznie szkoda, mi to ciasto zawsze wychodzi, to taki raczej pewniak. Może za dużo truskawek i puściły sok?

      Usuń
    2. Dodałam jabłka i niewielka ilość. Raczej soku nie puściły. Kiedyś jeszcze raz spróbuję zrobić bo naprawdę jest smaczne:)

      Usuń
    3. kurcze to nie wiem co mogło być przyczyną, może za słabo ubite jajka...

      Usuń
  5. Witam Czy można upiec na blachę 26,5x26,5?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko