czwartek, 27 czerwca 2019

Pieczeń z karkówki (z piekarnika)


Pomysł na szybką do przygotowania (nie licząc czasu pieczenia) i bardzo smaczną karkówkę. Mięso najlepiej przyprawić dzień przed pieczeniem, aby "przeszło" przyprawami. Podczas pieczenia utworzy się duża ilość sosu, który można zaciągnąć wodą z mąką lub zblendować wraz z upieczoną cebulą.   


Składniki na porcję dla 4-6 osób: 
1 kg karkówki (w całości)
1 cebula

przyprawy
sól, pieprz
pieprz cayenne
słodka papryka
czosnek kolorowy
 (mieszanka przypraw: czosnku, papryki czerwonej, papryki zielonej, koperku, kurkumy)



Najlepiej dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed pieczeniem - przygotować mięso. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć: solą, papryką słodką, pieprzem zwykłym i cayenne. Cebulę obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę cebuli. Posypać ją kolorowym czosnkiem. Następnie położyć na to przyprawioną karkówkę. Na wierzchu mięsa ułożyć resztę cebuli. Całość posypać kolorowym pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec co najmniej 3 godziny pod przykryciem. Gotowa karkówka musi być miękka, soczysta i z łatwością odchodzić od widelca.


Układanie w naczyniu żaroodpornym: 1/2 cebuli, karkówka w całości i ponownie 1/2 cebuli




Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz