Gofry chrupiące

 

Bardzo łatwe do przygotowania gofry chrupiące.

Z tej porcji ciasta wyszło nam ok 15 sztuk.

 

 

PRZEPIS NA GOFRY CHRUPIĄCE

Składniki na gofry chrupiące:

3 jajka

szczypta soli

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szkl mąki kokosowej

3,5 szkl mąki pszennej

2 szkl mleka

1 szkl kefiru

1 szkl wody

0,5 szkl oleju

aromat migdałowy – opcjonalnie

 

Jak zrobić gofry chrupiące:

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na pianę.

Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy żółtka i ubijamy.

Do ubitych jajek dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy łopatką – ciasto powinno wyjść dość gęste o konsystencji gęstej śmietany.

Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta.

Pieczemy aż gofry się przyrumienią.

 

Gofry chrupiące