http://panegara.pl
Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB FP Gotowanie Patki🤗🤗🤗🤗 🍫🍫🍫🍫🍫🍫🍫🍫🍫🍫🍫🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓
A teraz przepis :
Składniki na 3 słoiczki po 150 ml :
1 kg truskawek
150 g dobrej jakościowo czekolady http://www.sklep.panegara.pl/pantagruel-czekolada-cukiernicza-43-kakao-200-gram.html
Sok z 1 cytryny
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie :
1.Truskawki myjemy i obieramy szczypułki.Kroimy na połówki.
2.Truskawki przekładam do dużego garnka z grubym dnem.Dodajemy sok z cytryny i cukier. Pozostawiamy na ok 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie odlewamy powstały sok.
3.Owoce gotuję ok 1 godziny aż owoce się rozpadną. Dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam do chwili aż czekolada się rozpuści.
4.Do wyparzonych wcześniej słoików przekładam konfiturę. Zakręcam dokładnie słoiki. I oderacam do góry dnem. Pozostawiam tak na 10 min.
5. Do tego samego garnka (umytego) kładę na dno bawełnianą ściereczkę a następnie słoiki. Zalewam wody do 3/wysokości słoików. Gotuję ok 15 min . ;) Odstawiam słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Taka konfitura idealnie smakuje np na naleśnikach czy gortach . Smacznego
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz