Drożdżówki z budyniem i truskawkami

W sezonie truskawkowym drożdżówki muszą być! 
A rzecz to wiadoma,że wszystko co z truskawkami najlepsze jest 😀  🍓🍓🍓







 ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
40 g drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko 
100 g masła
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią

na budyń:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy 40g
2 łyżki cukru
200 g truskawek 

Ugotować budyń i odstawić do przestygnięcia.

Do mleka rozkruszyć drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto.

 Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt.

Budyń rozsmarować po środku,posypać pokrojonymi truskawkami i założyć boki do góry zamykając zawartość. Nożem pokroić szerokie paski i dwukrotnie każdy skręcić.

Zawijasy ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika.

 Piec 20 minut,po upieczeniu wystudzić i polukrować.


Z tej porcji wyszło 12 zakręconych drożdżówek. 



Komentarze

Popularne posty