Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką

To ciasto wyśmienicie smakuje z przeróżnymi owocami. Wiem,bo piekę je od lat i zawsze mnie zachwyca. 😀
Mamy czerwiec więc owoców pojawia się coraz więcej i coraz to bardziej pyszniejszych. Morele,choć jeszcze nie polskie ale bardzo kuszące i smakowite 😋,a w tym cieście 
to po prostu bajka. 🍑🍑🍑











Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

250 g zimnego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek


Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. 
Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać. 
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.



Pianka:

 5 białek

 1 szklanka  cukru

 1 łyżka cukru z wanilią

 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)

 1/2 szklanki oleju


ponadto:
500g moreli







Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.



Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać,poukładać morele pocięte na połówki bądź ćwiartki,lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić,oprószyć cukrem pudrem.














Komentarze

Popularne posty