Twarogowo-jaglane kluski z owocami

Drukuj
19.06.2019   Magda

Jestem smakoszem wszelkich kluch i klusek, czy to ziemniaczanych czy twarogowych. Zawsze będą mi się kojarzyć z dzieciństwem i wakacjami u babci, która wiedząc jakim jestem niejadkiem, przygotowała mi to co lubię i często były to kluchy czy to leniwe, kopytka z przypalanką lub knedle ze śliwką. Mimo brudnych rąk, uwielniam je przygotowywać jak i jeść.  Na lato świetnie sprawdzą się szybkie w przygotowaniu i proste kluchy jaglano-twarogowe. Są delikatne, puchate i świetnie pasują do słodkich rumowo-karmelowych truskawek. Do tego chrupiąca i słodka posypka z kaszy, z maślaną nutą.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100g kaszy jaglanej
  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 100g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki – opcjonalnie, jeśli ciasto bardzo się klei

Na sos owocowy:

  • 250g świeżych truskawek lub innych owoców
  • 30ml rumu
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru
  • cukier puder do oprószenia

 

Kaszę jaglaną opłukujemy na sicie i gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy porządnie na sicie i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

W międzyczasie przygotowujemy sos truskawkowy – umyte, odszypułkowane truskawki kroimy na ćwiartki. Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy łyżeczkę wody – całość rozpuszczamy, kręcąc od czasu do czasu garnkiem, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Wtedy dodajemy truskawki, rum oraz ekstrakt waniliowy i gotujemy, aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną – około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Do dużej miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy do niego jajko oraz kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Do tego, dodajemy większość ugotowanej kaszy, zostawiając około 3 łyżek na omastę. Wszystko dokładnie mieszamy, na początku widelcem, a potem krótko rękami, bo tak najlepiej wyczujemy konsystencję ciasta – powinno się dobrze lepić w kulki. 

 

Zagotowujemy duży garnek wody. Z ciasto lepimy duże kulki – najlepiej jest to robić mokrymi rękami. Wrzucamy kulki na wrzącą, ale nie bulgoczącą wodę. Po minucie gotowania delikatnie mieszamy łyżką cedzakową, aby odkleiły się od dna garnka. Gotujemy 10 minut od chwili wypłynięcia.

 

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło, a gdy zacznie się pienić, wrzucamy na niego pozostałą kaszę jaglaną – uwaga, może strzelać, bo kasza ma w sobie dużo wody, przyda się przykrywka. Prażymy kaszę na maśle, aż zacznie się na złoto przypiekać – około 5-7 minut. Pod koniec dodajemy cukier, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy z ognia.

 

Ugotowane kluski od razu podajemy na podgrzanym sosie truskawkowym. Z wierzchu posypujemy wszystko posmażoną kaszą oraz oprószamy cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.