Łosoś pieczony z warzywami i kaszą pęczak – to propozycja na obiad w diecie cukrzycowej, która powstała po konsultacji z naszą znajomą dietetyczką, Julitą.
Oczywiście ilość niektórych składników możecie podmienić pod swoje upodobania lub potrzeby (dać mniejszą lub większą ilość wymienników węglowodanowych itd.)
Łosoś pieczony z warzywami i kaszą pęczak – Składniki na 2 porcje:
- 2 filety łososia świeżego – ok. 280 g
- 220 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki oliwy – ok. 10 g
- 3 łyżki soku z cytryny – ok. 30 g
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki orzechów włoskich – ok. 30 g
- 120 g suchej kaszy jęczmiennej pęczak (po ugotowaniu ok. 288 g)
- 240 g szparagów
- 2 garści czarnych oliwek – ok. 90 g
Dodatkowo do picia:
- 200 g kefiru
Łosoś pieczony – Ile kcal? Ile WW? – propozycja obiad na diecie cukrzycowej
Poszczególne wyliczenia mogą się różnić w zależności od użytych produktów, ale z reguły są to minimalne rozbieżności. Z podanych wyżej składników powstaną 2 porcje obiadowe. Całe danie ma ok. 9,2 WW i ok. 1620 kcal. W 1 porcji dania jest ok. 4,6 WW i ok. 810 kcal.
Wedle uznania kaszę pęczak możecie zamienić na inną ulubioną kaszę lub ryż. Osoby, które nie są na diecie cukrzycowej mogą wybrać dowolny produkt, zaś Ci z cukrzycą warto by skusili się właśnie na kaszę pęczak lub kaszę gryczaną, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym.
Przepis na Łososia pieczonego z warzywami i kaszą pęczak:
- Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 2 podłużne filety.
- Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki.
- Czarne oliwki odsączyć z zalewy, również pokroić na połówki.
- Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
- Szparagi umyć, a następnie jeśli mają twarde łyka to je obrać – jednak z reguły zielone szparagi nie wymagają obierania, zwłaszcza, gdy są cienkie. Następnie pozbawić je zdrewniałych końcówek – w tym celu należy zgiąć szparaga (najczęściej 2-3 cm od jego końca) i przełamać – powinien pęknąć sam w odpowiednim miejscu, pozbawiając się drewnianej końcówki. Resztę pokroić na kawałki o długości około 4 cm.
- Kaszę jęczmienną pęczak ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ja z reguły skracam czas gotowania o 2-3 minuty, by kasza była al dente – czyli taka nie do końca miękką, ponieważ dojdzie do odpowiedniej miękkości jeszcze podczas duszenia na patelni.
- W miseczce wymieszać ze sobą: sok z cytryny, oliwę, bazylię oraz kurkumę.
- Przygotować blachę do pieczenia (najlepiej taką załączoną do piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na nim ułożyć kawałki łososia oraz pokrojone na kawałki szparagi. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie polać rybę i szparagi wyżej przygotowaną marynatą z oliwy, cytryny i ziół. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec całość przez ok. 15-16 minut aż ryba będzie w środku upieczona.
- Na suchej patelni, na małym ogniu podusić przez 2-3 minuty pomidorki koktajlowe wraz z oliwkami, a następnie wrzucić ugotowaną kaszę pęczak, wymieszać i dusić jeszcze całość przez ok. 3 minuty.
- Po upieczeniu łososia przełożyć go wraz ze szparagami na talerz. Kaszę z warzywami również przełożyć na talerz i oprószyć posiekanymi orzechami.
- Podawać np. ze szklanką (200 g) kefiru 1,5 %. Smacznego!
Konsultacja: dietetyk Julita Balcerak
Uwielbiam takie dania, zdrowo i pożywnie. Bardzo chętnie przyrządzę to danie i kefirem też popiję. :) Dużo u Ciebie ciekawych przepisów, zaciekawiłaś mnie również lemoniadą malinową… tak na przykład. hehe Pozdrawiam serdecznie. :)