Szakszuka ze szpinakiem. Istnieje wiele wersji szakszuki. Od klasycznej z typowymi przyprawami, do tych bardziej wyszukanych. Szakszuka, to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej i oznacza w dokładnym tłumaczeniu „wielki bałagan”. Bez względu na nazwę i jej znaczenie, szakszuka to wspaniała propozycja śniadaniowa. Szybka w przygotowaniu, sycąca i po prostu pyszna. Ja dziś prezentuję Wam jej mniej klasyczną wersję, bo z dodatkiem szpinaku. Uwielbiam zieleń na moim talerzu czy patelni. Ten prosty szpinakowy dodatek sprawił, że takie śniadanie jest nie tylko jeszcze smaczniejsze, ale też bogatsze i cieszące oczy. Spróbujcie, polecam.
Szakszuka ze szpinakiem – pomysł na śniadanie
Składniki:
- 2 garście młodego szpinaku
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 1 łyżeczka z górką klasycznej śniadaniowej Bielmar
- 1/4 cebuli
- 0,5 ząbka czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
- mieszanka ziół do sałatki (w młynku, świeżo mielone)
Przygotowanie:
Cebulę drobniutko kroimy i szklimy na śniadaniowej, pod koniec dodajemy stary ząbek czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy i dodajemy stopniowo (najpierw jedną garść) szpinak. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy na małym ogniu. Gdy tylko pierwsza porcja szpinaku zmniejszy objętość dodajemy resztę. Doprawiamy całość mieszanką ziół. Zostawiamy jeszcze chwilę pod przykryciem. Pomidory powinny zmięknąć, puścić sok. Następnie zdejmujemy pokrywkę, odsuwamy łyżką składniki robiąc „dwa wgłębienia” i wbijamy w te miejsca jajka, doprawiamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy aż białka się zetną. Podajemy.
Smacznego
wygląda bardzo apetycznie
Dziękuję i polecam 😀