Muffinki owsiane z dżemem i truskawkami

21 czerwca 2019

Jeszcze trochę a po świeżych, polskich truskawkach nie będzie już ani śladu 😔 W tym sezonie najczęściej jadłam je same lub dodawałam do omletów. Dla urozmaicenia postanowiłam przygotować z ich udziałem muffinki. Padło na prostą wersję owsianą. Do środka masy upchałam jeszcze troszkę niskosłodzonej konfitury, a na wierzchu powciskałam kawałki truskawek. Wyszło bardzo wakacyjnie, lekko, słodko, owocowo i oczywiście pysznie 🍓




Składniki (7 muffinek):
  • 65 g mąki owsianej
  • 35 g mąki z orzeszków arachidowych (lub drobno zmielonych/pokruszonych orzechów)
  • 50 g płatków owsianych 
  • 35 g erytrytolu
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 125 g kefiru
  • konfitura niskosłodzona z owoców leśnych (Premium Rosa)
  • garść truskawek

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą (oprócz konfitury i truskawek).
  2. Nakładaj do muffinek po 1 łyżce masy, na to pół łyżeczki dżemu i ponownie łyżka masy. Na wierzch dodaj trochę pokrojonych w małą kostkę truskawek.
  3. Piecz w nagrzanym na 180℃ piekarniku przez 18 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz