Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą. Dziś polecam Wam prosty i szybki pomysł na  obiad. Takie łazanki bardzo często goszczą na moim stole. Przeważnie wykorzystuję do nich resztki kiełbas, kabanosów (tu mamy dowolność). I młoda kapusta… No cóż, jak jej nie lubić 😉 Łazanki z młodą kapustą, to prosta, szybka i tania propozycja na obiad dla całej rodziny. Ja najczęściej podaję je posypane posiekanym koperkiem, ale jeśli go nie lubicie możecie oczywiście pominąć ten składnik. Spróbujcie.

Inne propozycje na wykorzystanie młodej kapusty:

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 400 g pieczarek
  • kiełbasa – u mnie podwawelska
  • 3-4 cienkie kabanosy
  • olej do posmażenia składników
  • słodka czerwona papryka (u mnie 4-5 szczypt większych, dajemy do smaku)
  • szczypta suszonej bazylii ze Smaki na miarę
  • pieprz i  sól
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • koperek do podania
  • około 3/4 opakowania makaronu łazankowego Makarony Babuni

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie podsmażamy obrane i pokrojone pieczarki. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i kabanosy, mieszamy i podsmażamy. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Po czym dodajemy obgotowaną kapustę, niewielką ilość wody z gotowania kapusty, przecier i doprawiamy  całość  słodką czerwoną papryką i bazylią, mieszamy. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Na koniec dodajemy ugotowany makaron, najlepiej stopniowo, aby wszystko ładnie wymieszać. Wyłączamy gaz i zostawiamy całość pod przykryciem, smaki ładnie przejdą.

Tak przygotowane łazanki z młodą kapustą podajemy posypane posiekanym koperkiem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz