Naleśniki z twarogiem

Od kiedy mam robot wielofunkcyjny Hoffen prawie wszystkie inne sprzęty poszły z zapomnienie i ciasto naleśnikowe i masę twarogową robiłam w hoffenie.W sumie ciasto naleśnikowe można zrobić przy pomocy miksera lub trzepaczki , tak samo i masę twarogową.
Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 250 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 30 g masła, miękkiego
Masa twarogowa 
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g śmietany
  • 500 g twarogu
  • olej, do smażenia
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, mleko, wodę, sól, cukier i masło, zmiksować 20 s/obr. 4. Odstawić na 10-15 min, w tym czasie wykonać masę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksującą.Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, wymieszać 2 min/60°C/obr. 3.Zdjąć motylek. Dodać śmietanę i twaróg, mieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6 .Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, każdy naleśnik posmarować masą serową i złożyć w ćwiartkę lub rulon ,następnie podgrzewać na patelni.Podawać posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem lub bitą śmietaną -u mnie zostało trochę masy twarogowej , więc dodałam do niej jeszcze trochę śmietany i truskawki, maliny i zmiksowałam.


Komentarze