czwartek, 20 czerwca 2019

Schabowe sakiewki

Pomysł na niebanalny obiad z wykorzystaniem popularnego schabu. Sakiewki nadziane cebulką papryką i pieczarkami. Obiad który fajnie wygląda i zarazem świetnie smakuje

3 plastry schabu wieprzowego każdy tak ok 130 gramów
100 gram pieczarek
100 gram cebuli
100 gram czerwonej papryki
ok 80 gramów startego żółtego sera
3 zielone łodygi selera 
sól
pieprz
łyżka masła

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i paprykę w kostkę.
Na patelni z dodatkiem masła zeszklić cebulę następnie dodać pieczarki i paprykę, przyprawić solą i pieprzem.Całość przesmażymy co jakiś czas mieszając, odstawiamy.
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko, uważając aby nie było dziurek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy ok. 2 łyżki farszu i posypujemy startym żółtym serem.
Brzegi mięsa składamy formując sakiewkę, związujemy łodygami selera ( można dodatkowo spiąć wykałaczką)
Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut.
Ps. Aby schabowe sakiewki nie były suche po upieczeniu wybieramy dobrej jakości schab z przerostami tłuszczyku.
Możemy również dusić do miękkości pod przykryciem podlewając od czasu do czasu wodą.



1 komentarz:

  1. ja takie sakiewki robiłam ostatnio dobrych parę lat temu :) tylko do środeczka zamiast pieczarek szły prawdziwki. Później sos z pieczenia zlewałam do garneczka dodawałam białe wino i słodką śmietanę zagotować i już. Pychotka :))

    OdpowiedzUsuń