czwartek, 20 czerwca 2019

Owsianka z truskawkami i migdałami

Składniki
(na 1 porcję)

- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g),
- pół szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 10 truskawek (ok. 150 g),
- łyżka migdałów (ok. 10 g).

Sposób przygotowania


1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (rano owsiankę można podgrzać).
2. Do owsianki dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i posiekane migdały.




Owsianka z truskawkami i migdałami jest bogata w:



- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i migdałów), który daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży:
ok. 335 g
Energia: 346,3 kcal
Białko: 13,4 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 53,8 g
Błonnik pokarmowy: 7,4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.