Kokosowy krem z kalafiora z makaronem z czarnej fasoli
- Składniki :
- - 1 duży kalafior
- - 5 marchwii
- - 1 duża lub 2 mniejsze czerwone cebule
- - 500ml mleka kokosowego Real Thai
- - 1/2 szklanki sezamu
- - 1 łyżka pasty z kurkumy
- - 4 ząbki czosnku
- - makaron z czarnej fasoli
- - olej kokosowy
- - 500g zielonych szparagów
- - 100g suszonych pomidorów
- - 1 łyżka przyprawy prowansalskiej
- - sól kłodawska
Przygotowanie :
Do garnka z grubym dnem wkładamy poszatkowaną cebulę i olej kokosowy - szklimy na małym ogniu.
Marchew obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach dodajemy do cebuli, mieszamy.
Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do garnka i wszystko razem chwilę dusimy.
Zalewamy wodą, dodajemy pastę z kurkumy i sezam. Gotujemy do miękkości.
Dodajemy czosnek blendujemy, dodajemy mleko kokosowe doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy przyprawe prowansalską, sól , pokrojone szparagi i suszone pomidory. Gotujemy 2 minuty.
Podajemy z makaronem z czarnej fasoli i oliwą z oliwek.
Ja sobie dodaję na talerzu ocet jabłkowy oraz macerowane w oleju lnianym, zalane octem winnym papryki habanero (zainteresowanych przepisem zapraszam na priv na fp na Facebooku)
Komentarze
Prześlij komentarz