Kokosowy krem z kalafiora z makaronem z czarnej fasoli




  • Składniki :
  • - 1 duży kalafior
  • - 5 marchwii
  • - 1 duża lub 2 mniejsze czerwone cebule
  • - 500ml mleka kokosowego Real Thai
  • - 1/2 szklanki sezamu
  • - 1 łyżka pasty z kurkumy
  • - 4 ząbki czosnku
  • - makaron z czarnej fasoli
  • - olej kokosowy
  • - 500g zielonych szparagów
  • - 100g suszonych pomidorów
  • - 1 łyżka przyprawy prowansalskiej
  • - sól kłodawska



Przygotowanie :

Do garnka z grubym dnem wkładamy poszatkowaną cebulę i olej kokosowy - szklimy na małym ogniu.
Marchew obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach  dodajemy do cebuli, mieszamy.
Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do garnka i wszystko razem chwilę dusimy.
Zalewamy wodą, dodajemy pastę z kurkumy i sezam. Gotujemy do miękkości.
Dodajemy czosnek  blendujemy, dodajemy mleko kokosowe  doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy przyprawe prowansalską, sól , pokrojone szparagi i suszone pomidory. Gotujemy 2 minuty.
Podajemy z makaronem z czarnej fasoli i oliwą z oliwek.

Ja sobie dodaję na talerzu ocet jabłkowy oraz macerowane w oleju lnianym, zalane octem winnym papryki habanero (zainteresowanych przepisem zapraszam na priv na fp na Facebooku)

Komentarze

Popularne posty