Pizzerinki

Składniki

ciasto:

25 dkg mąki pszennej

3/4 szklanki wody

2-3 dkg drożdży

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżka oleju

dodatki:

ketchup

10 dkg sera żółtego

25 dkg pieczarek

sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdże i cukier dodać do ciepłej wody, wymieszać i odstawić do spienienia. Do misy robota wsypać mąkę, wlać drożdże wolej, wsypać sól i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania wody, doprawić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 centymetra, wykroić średniej wielkości krążki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować ketchupem, nałożyć po łyżce pieczarek, posypać tartym żółtym serem, papryką i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Smacznego 🙂

Pizzerinki

3 uwagi do wpisu “Pizzerinki

Dodaj komentarz