Składniki
ciasto:
25 dkg mąki pszennej
3/4 szklanki wody
2-3 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
dodatki:
ketchup
10 dkg sera żółtego
25 dkg pieczarek
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdże i cukier dodać do ciepłej wody, wymieszać i odstawić do spienienia. Do misy robota wsypać mąkę, wlać drożdże wolej, wsypać sól i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania wody, doprawić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 centymetra, wykroić średniej wielkości krążki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmarować ketchupem, nałożyć po łyżce pieczarek, posypać tartym żółtym serem, papryką i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Smacznego 🙂
uwielbiam pizzerinki robić na piknik lub wycieczki rowerowe 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Są idealne, żeby zabrać je w drogę 🙂
PolubieniePolubienie