Racuchy z truskawkami

 

 

Racuchy z truskawkami, drożdżowe, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne!

 

 

PRZEPIS NA RACUCHY Z TRUSKAWKAMI

Składniki na racuchy z truskawkami:

2 szkl mąki

1 jajko

3 dag drożdży

1,5 szkl mleka

4 łyżki cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy

truskawki

olej kokosowy

 

Jak zrobić racuchy z truskawkami:

W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże.

Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wyrabiamy łyżką lub trzepaczką jednolite ciasto.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w plastry.

Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy łyżka porcje ciasta, w wierzch wciskamy 2-3 plasterki truskawki.

Smażyć na złoto z obu stron.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.