Site Overlay

Sałatka z pieczonego kalafiora z migdałami

Wieki temu kiedy z przyjaciółkami spotykałyśmy się na wakacyjne plotki często naszą przekąską był kalafior. Wtedy był ugotowany na miękko, rozgnieciony widelcem z dodatkiem ogromnej ilości masła i bułeczki. Do dziś pamiętam ten smak.
W tym przepisie kalafior będzie królował jako zdecydowanie zdrowsza wersja tego sprzed kilkunastu lat.
Sałatka sprawdzi się idealnie jako przekąska, lekka kolacja lub dodatek do grilla. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję , bo znika w kilka minut.

Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 50-60 minut

Składniki:

  • kalafior – 1 główka
  • ostra papryka lub płatki chilli- 1 łyżeczka
  • olej do pieczenia – 2 łyżki
  • migdały w płatkach – 30 g
  • pomidory koktajlowe – 150 g
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • kapary – 10 g (1 łyżka)
  • cebula czerwona – 25 g (¼ sztuki)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • oliwa lub olej – 2 łyżki
  • miód lub syrop klonowy – ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu.
Kalafiora podziel na małe kawałki i przełóż na blachę do pieczenia. Paprykę wymieszaj z olejem i równomiernie nasmaruj kalafiora.
Kapary i natkę pietruszki posiekaj, cebulę pokrój na cienkie paseczki, pomidorki pokroić na pół. Migdały podpiecz przez chwilę na suchej, gorącej patelni. Będą bardziej aromatyczne.
W oddzielnej miseczce połącz sok z cytryny, miód i oliwę. Powstanie aromatyczny sos.
Kiedy kalafior będzie miękki, wyjmij go z piekarnika. Poczekaj kilka minut, aż przestygnie. Wymieszaj wszystko razem w dużej misce i podawaj.

Smacznego!

1 porcja% RWS*
Wartość energetyczna350 kcal18%
Tłuszcz23 g33%
Węglowodany22 g8%
Białko13 g26%
Błonnik13 g-
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Zdjęcie nr 1 - Sałatka z pieczonego kalafiora z migdałami

P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.

 

1 thought on “Sałatka z pieczonego kalafiora z migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *