poniedziałek, 17 czerwca 2019

Bezowo truskawkowa rolada


Jak zostały wam białka polewam wykorzystać je na zrobienie rolady z bezy. Robi się ja bardzo szybko. Idealnie pasują do niej sezonowe truskawki i mamy pyszny deser do kawy. 






















beza:

2/3 szklanki białek
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego

krem truskawkowy:

250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30 %
30 dkg truskawek
2 łyżeczki żelatyny

polewa:

10 dkg truskawek
1/2 łyżeczki żelatyny


Beza:

Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaje po łyżce cukru dalej ubijam aż się rozpuści i kolejna łyżka cukru i tak do końca. Jak pianą będzie lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną, mieszam mikserem. Blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Wykładam bezę i rozprowadzam ją równo. Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni  termoobieg i wstawiam blaszkę na 20 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika na stole wykładam nowy arkusza papieru do pieczenia, który posypuję pudrem. Wykładam na papier, bezę  upieczoną wierzchem do dołu. Zrywam papier na którym się piekła. 

Krem:

Truskawki obieram , myję i przesmażam pokrojone  w garnku. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do truskawek i mieszam. 
Kremówkę i mascarpone ubijam na sztywno, dodaję truskawki przesmażone, wystudzone. Odkładam dwie łyżki truskawek. Nie słodzę bo beza jest słodka. Kremem smaruję naszą bezę, ale zostawiam po 1 cm z każdego boku wolnego. Odłożone truskawki dwie łyżki rozsmarowuję wzdłuż jednego boku. Roladę zwijam w papier. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem polewam ją zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z żelatyną rozpuszczoną. 

1 komentarz:

  1. Wszystkich blogowiczów kulinarnych zapraszamy do założenia konta na naszej stronie FlyB - Kulinaria, która jest agregatorem polskich blogów kulinarnych.

    Pozwoli to na promowanie Twojego bloga na naszym portalu, naszych fanpage’ach i grupach na Facebooku, które łącznie mają ponad 300 tys. obserwujących. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania światu swoich przepisów!

    Link do rejestracji: https://kulinaria.flyb.pl/registration/

    OdpowiedzUsuń