Zapiekanka z tortellini z mięsem
Dziś ... po przeglądzie mojej lodówki powstała zapiekanka z tortellini :-)
Uwielbiam wszelkie dania makaronowe... tym razem makaron z wkładką czyli z nadzieniem mięsnym a do tego aromatyczny sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią.
Całość zapieczona z żółtym serem... pychota!
Składniki na 2 porcje:
400 g tortellini z mięsem
puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ok. 10 szt. oliwek z papryką
4 plasterki żółtego sera
kilka pomidorków cherry
oliwa (u mnie chilli)
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulę pokrój w piórka i czosnek w cienkie plasterki - przesmaż ok. 2 min.
Dodaj pomidory z puszki, dopraw bazylią, solą i pieprzem - duś ok. 5-10 min. na małym ogniu a następnie zblenduj.
Naczynia do zapiekania wysmaruj oliwą za pomocą pędzelka.
Piekarnik nagrzej do temp. 190 st.
Tortellini ugotuj al`dente - odcedź i przełóż od razu do naczyń.
Nałóż tortellini, zalej pomidorami z cebulą i czosnkiem - wstaw na 5 min do piekarnika.
Teraz połóż ser i zostaw jeszcze na ok. 5-7 min.
Wyjmij zapiekankę, połóż pokrojone oliwki i przekrojone pomidorki.
Udekoruj świeżo mielonym kolorowym pieprzem i bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz