Schabowy z pieczonymi ziemniakami i mizerią
"Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej" ;-)
Dlatego dziś....
Kotlet schabowy, czyli sztandarowe danie kuchni polskiej - dzisiaj z dodatkiem żółtego sera, podany z ziemniakami czosnkowymi i pyszną mizerią.
... Ta sałatka z ogórków, śmietany i koperku od lat podbija nasze podniebienia i jest jedną z najprostszych do przygotowania.
Składniki na 2 porcje:
2 duże kotlety schabowe
mleko - do namoczenia kotletów
2 plastry żółtego sera
przyprawa do grilla
mąka
bułka tarta
1 duże jajko
kilka młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
tymianek
6 dużych ogórków gruntowych
1 mała cebula
1 łyżka octu
2 łyżki śmietany (gęsta, 18%)
cukier - ok. 1 płaskiej łyżeczki
sól, pieprz
masło, oliwa
kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
1. Kotlety (dobrze rozbite) moczymy w mleku - najlepiej całą noc.
2. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki a cebulę w piórka.
Wrzuć do miski, dodaj ocet, cukier, śmietanę i dopraw solą i pieprzem - wymieszaj i wstaw do lodówki.
3. Ziemniaki myjemy lub obieramy, kroimy na połówki - gotujemy 10 min od momentu zagotowania się wody.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem - układamy odcedzone ziemniaki, posypujemy tymiankiem i solą.
Zapiekamy ok 20 min - opcja grill.
Na małej patelni rozpuść masło (1 łyżka) i delikatnie przesmaż czosnek - polej gotowe grillowane ziemniaki.
4. Kotlety odsącz na ręczniku papierowym a następnie dopraw przyprawą do grilla, solą i pieprzem - z obu stron.
Schabowe obtaczaj w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj łyżkę masła (może być sam smalec) - smaż kotlety.
Po przewróceniu kotleta na drugą stronę połóż plastry sera.
Gotowy obiad i mizerię posyp posiekanym koperkiem. Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz