sobota, 15 czerwca 2019

Risotto z bobem i kurczakiem


Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z północnej Italii. Moja wersja to ryż arborio pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego bobu, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka. Całość posypana posiekaną natką z pietruszki smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

180g ryżu arborio
350g fileta z kurczaka
500g bobu
1 ząbek czosnku
2 małe cebule
500ml bulionu drobiowego
1 pęczek natki z pietruszki
2 łyżeczki curry
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut.

2. Bób ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i obrać.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Cały czas partiami podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż stanie się miękki. Następnie dodać filet z kurczaka, masło i smażyć aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać bób, połowę posiekanej natki z pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.

4. Risotto przed podanie posypać natką z pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz