Nadziewany włoski chlebek na ricottcie

Kocham włoską kuchnie i ich produkty. Ostatnio postanowiłam przygotować wariację na temat pizzy. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie to pyszna propozycja na przykład na kolację lub na wieczór z przyjaciółmi z winem 😉 Nadzienie jest proste i typowo włoskie, ale możecie oczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk  i jest bardzo plastyczne. Idealne na chlebki, czy pierogi.

Nadziewany włoski chlebek na ricottcie

Nadziewany włoski chlebek na ricottcie

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów)
  • 15 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 100 ml wody
  • 250 g ricotty
  • sól

Nadzienie:

  • 200 g sera scamorza
  • salami
  • duża garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • dwie gałązki rozmarynu

Najpierw drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą. Później dodajemy do nich wodę i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować.

Następnie mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, ricottę i zaczyn. Później zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy go na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę. Następnie przykrywamy wszystko drugim plackiem. Boki dokładnie sklejamy, można pomóc sobie widelcem.

Na koniec łączymy oliwę z oliwek z drobno posiekanym rozmarynem. Smarujemy nią dokładnie chlebek.

Pieczemy w 200°C (z termoobiegiem) przez około 25 minut. Chlebek ma ładnie zbrązowieć.

Podajemy gorący, pokrojony jak pizzę.

Smacznego 😉

Nadziewany włoski chlebek na ricottcie

Nadziewany włoski chlebek na ricottcie

Nadziewany włoski chlebek na ricottcie

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.