niedziela, 16 czerwca 2019

Truskawkowe (jak) tiramisu



Truskawkowy sezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku idealnego deseru.
Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia


Składniki:

300g  podłużnych deserowych biszkoptów
500g serka mascarpone
300ml śmietany kremówki 30%
500-600g świeżych truskawek
3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki żelatyny

U mnie forma 19x28 z otwieranym rantem

Przygotowanie truskawek:

Truskawki umyć,  pozbawić szypułek ( kilka odłożyć do dekoracji) i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do garneczka dodać sok z cytryny, 3 łyżki cukru zagotować do lekkiego rozgotowania owoców.
Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić.

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier.

Składanie deseru:

Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy nimi.
Kolejno na biszkopty połowa masy śmietanowej. Następnie powtórzyć warstwę maczanych w musie biszkoptów, mus oraz masa śmietanowa.
Na górze pokrojone w plasterki odłożone wcześniej truskawki.
Przed podaniem schłodzić najlepiej przez noc.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz