Sól ziołowa

Mój nowy pomocnik kuchenny działa , codziennie coś w nim robię, jak nie przyprawy, to majonez, masło, zupy, dżem itd.W miarę możliwości będę wstawiać przepisy.
Sól ziołową [klik] także robiłam już sama, w tej jest mniej ziół,ale oczywiście wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.


  • 40 g mieszanych ziół, suszonych (np. bazylii, oregano, tymianku, koperku)
  • 200 g soli morskiej
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć zioła, dodać sól, zmielić 10-20 s/obr. 10. Sól ziołową przełożyć do szczelnie zamykanego słoika.
Rada znaleziona w necie.Przed mieleniem warto włożyć pod miarkę papierową chusteczkę (chusteczka na pokrywę, w to włożyć miarkę ,aby rogi chusteczki wystawały) aby uniknąć rozpylania przyprawy po kuchni .Odczekać parę minut aby przyprawa opadła i nie buchnęła po otwarciu naczynia.

Komentarze