Moim marzeniem jest odwiedzić Tajlandię, może kiedyś… Dostałam ten przepis i wiele innych od mojej siostry, która niedawno wróciła właśnie z Tajlandii. Dzięki przepisy są rewelacyjne.

zupa tajska

Do garnka wlać wodę, dodać mięso. osolić do smaku. Trawę cytrynową lekko rozgnieść i dodać do garnka.  Gotować aż mięso będzie miękkie. Zdjąć skórę, kości i wyrzucić. Rozdrobione mięso wrzucić do garnka.

Wlać mleko kokosowe, śmietanę kokosową lub drugą puszkę mleka kokosowego. Druga puszka mleka to w razie gdybyście nie dostali śmietanki kokosowej. Dodać kukurydzę i gotować 10 minut. Teraz już pora na wszystkie pozostałe składniki. Gotować już tylko około 3-5 minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane. Doprawić do smaku solą, limonką. Każdy lubi mniej lub bardziej wyrazisty smak. Niestety trzeba trochę doprawić do smaku. Podczas gotowania woda się może wygotować, więc zupa może być za gęsta. trzeba wtedy dolać wodę, może więcej sosu sojowego, limonki itp.

Warto się trochę pomęczyć bo warto. Zupa jest delikatna w smaku.

zupa tajska

Bardzo mi smakowało.