Krem z kalafiora

Aksamitna zupa krem z kalafiora z ziemniakami i cebulą ...
to pyszna, gęsta i sycąca zupka na mój dzisiejszy obiad.
Do przygotowania nie potrzeba długiej listy składników tylko kilka warzyw i podstawowe przyprawy, więc jest bardzo prosta i szybka do zrobienia :-)




Składniki na 4-5 porcji:

1 kostka bulionu warzywnego
1 duży kalafior
4 ziemniaki
1 duża cebula
4 szklanki wody
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
cukier - pół łyżeczki
1 łyżka masła

dodatkowo:
koperek, pietruszka, kolendra lub tymianek
1 cebula - przesmażona na maśle

Przygotowanie:

Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki.
W dużym garnku rozpuść masło - dodaj pokrojoną w piórka cebulę, cukier, posiekany czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę - chwilkę podsmaż.
Kostkę bulionową rozpuść w szklance gorącej wody i wlej do garnka, dodaj kolejne 3 szklanki wody.
Teraz wrzuć kalafiora - gotuj na małym ogniu do momentu, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
Zblenduj zupę na gładką, kremową konsystencję - dodaj łyżkę masła, dopraw solą, pieprzem i gałką i ponownie blenduj.
Gotową zupę przelej do miseczek - udekoruj wybranymi ziołami, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i cebulką.

Komentarze

Popularne posty