Chałka kolorowa

Kolorowa chałka [w sumie u mnie nie jest taka kolorowa,ale mniejsza z tym] upieczona w ramach akcji Kolorowa chałka.Dziewczyny upiekły też pyszne i bardziej kolorowe niż moje ale liczy się smak , no wygląd oczywiście też.Ja nie miałam akurat ani szpinaku ani innych naturalnych barwników więc dodałam do jednej części kakao, a do drugiej sok wiśniowy i ciut mąki ale kolor nie był zbyt mocny.Mimo to chałki, bo upiekłam dwie mniejsze zjedzone były ze smakiem.Ja swoje ciasto robiłam w thermomiksie ,zajęło mi to kilka minut.Wcześniej czasem ciasto drożdżowe wyrabiałam w automacie do chleba ale teraz mam lepsze urządzenie i zajmuje mi to dosłownie kilka minut,do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzałam 4 min/37°C/obr. 1, następnie dodałam resztę składników oprócz barwników , wyrobiłam ciasto 3 min/interwał], następnie podzieliłam ciasto na części , dodałam dodatki i odstawiłam do wyrośnięcia itd jak w opisie niżej.
  •  500 g mąki pszennej
  •  1 jajko
  •  40 g drobnego cukru
  • 40 g roztopionego masła
  •  szczypta soli
  •  250 ciepłego mleka (temperatura ok. 37), może być pół na pół z wodą
  •  20 g świeżych drożdży
Dodatkowo 
  •  barwniki spożywcze lub do wyboru i wg gustu zblendowane dwie garście szpinaku, liofilizowane truskawki z burakiem, kakao , sok z  buraka, kurkuma [ u mnie kakao i sok wiśniowy]
Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10-15min. (Można nie robić rozczynu).Do miski przesiać mąkę, dodać wszystkie składniki wraz z rozczynem, ale oprócz masła. Gdy składniki będą już porządnie połączone, dodać przestudzone masło.Chwilę jeszcze wyrabiać, aby ciasto było elastyczne i miękkie. [Ja swoje ciasto robiłam w thermomiksie -do naczynia miksującego wlałam mleko, dodałam 20 g cukru, masło i drożdże, podgrzałam 4 min/37°C/obr. 1, następnie dodałam resztę składników oprócz barwników , wyrobiłam ciasto 3 min/interwał].Podzielić na 3-4 części [ u mnie 3].Wszystkie części ciasta [ osobno] wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .Z każdej części uformować wałki.Złączyć końce wałków ze sobą i zapleść warkocz, przełożyć na blaszkę.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, następnie wierzch chałki posmarować rozbełtanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 - 40 minut .


Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Komentarze