piątek, 14 czerwca 2019

Truskawkowe ciasto kubeczkowe

Pewnie każdy z Was zna to ciasto bo krąży w sieci już od jakiegoś czasu.
Jako, że mamy sezon truskawkowy to postanowiłam i ja je upiec.
Piekłam kilka dni temu ale jakoś nie było czasu na wrzucenie przepisu.
Oczywiście nie muszą tu być tylko truskawki, możecie użyć inne owoce i też będzie pysznie.
Ciasto jest ekspresowe do zrobienia, smaczne i wilgotne.
I zapewniam Was, że szybko znika.
Ja użyłam tutaj kubka od jogurtu o 350 g i warto sobie markerem zaznaczyć do jakiej wysokości kubka jest jogurt.
Zatem do dzieła i pieczemy.


Truskawkowe ciasto kubeczkowe


Truskawkowe ciasto kubeczkowe

Truskawkowe ciasto kubeczkowe - składniki

1 kubek jogurtu naturalnego ( o poj. 350 g )
3 kubki mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kubka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
5 jajek
1 kubek oleju
300 g truskawek

Truskawkowe ciasto kubeczkowe - przygotowanie


Do miski przełożyć jogurt, umyć kubek i wysuszyć.
Do jogurtu dodać jajka, olej i ekstrakt i wymieszać.
Następnie wymieszać ze sobą suche składniki odmierzając kubkiem po jogurcie.
Do suchych wlać mokre składniki i wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście ułożyć połówki truskawek.
Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.