piątek, 14 czerwca 2019

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami


Świetna imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, pachnącym świeżym koperkiem, delikatnie ostrym szczypiorkiem, które idealnie komponują się z wyrazistymi serowymi kulkami i chrupiącymi orzechami. Wasi goście będą zachwyceni, a tartinki szybko znikną z przyjęciowego stołu. Będą hitem każdej imprezy.

Składniki:

200g wędzonego łososia
4-5 kromek chleba razowego

Serowe kuleczki:
250g białego sera półtłustego
100g żółtego sera wędzonego
120g sera pleśniowego naturalnego
80g orzechów nerkowca
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ser wędzony i pleśniowy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a ser biały rozgnieść widelcem. Następnie wszystkie rodzaje serów połączyć ze sobą, zwilżyć lekko ręce i ulepić z masy serowej kulki wielkości orzecha włoskiego.

2. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać, a kromki chleba pokroić na kwadraty.

3. Koper, szczypiorek drobno posiekać i dokładnie ze sobą wymieszać.

4. Połowę kulek serowych obtoczyć w ziołach, a pozostałe w posiekanych orzechach.

5. Na każdym kawałku chleba ułożyć kulkę serową, plasterek łososia i spiąć wykałaczką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz