Klopsiki w sosie koperkowym – klasyczne, pyszne danie obiadowe – szybkie do przygotowania, sycące.

Można podać z ziemniakami, makaronem, kaszą czy ryżem w towarzystwie warzyw.

 

 

PRZEPIS NA KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki na klopsiki w sosie koperkowym:

sos:

2 łyżki oleju

1 łyżka mąki

1 szkl mleka

1 szkl wody

mały kawałek pora

1 mały pęczek koperku

sól

pieprz

klopsiki:

500g mięsa mielonego

1 jajko

1 łyżeczka soli

pieprz

1 łyżeczka ulubionych ziół

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

3 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych

 

Jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym:

Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy i wyrabiamy gładką masę.

Oddzielamy kawałki masy i formujemy małe klopsiki.

W garnku podgrzewamy olej i szklimy na nim posiekany por.

Dodajemy mąkę, przesmażamy chwilkę.

Dodajemy mleko i mieszamy aż grudki mąki rozpuszcza się.

Dodajemy wodę, przyprawy, posiekany koperek, marchew pokrojoną w kosteczkę. Gotujemy ok 5-7 min.

Do gotującego się sosu wrzucamy klopsiki, przykrywamy przykrywką, zmniejszamy grzanie. Gotujemy ok 15min.