Klopsiki w sosie koperkowym – klasyczne, pyszne danie obiadowe – szybkie do przygotowania, sycące.
Można podać z ziemniakami, makaronem, kaszą czy ryżem w towarzystwie warzyw.
PRZEPIS NA KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki na klopsiki w sosie koperkowym:
sos:
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1 szkl mleka
1 szkl wody
mały kawałek pora
1 mały pęczek koperku
sól
pieprz
klopsiki:
500g mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka ulubionych ziół
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
3 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych
Jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym:
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy i wyrabiamy gładką masę.
Oddzielamy kawałki masy i formujemy małe klopsiki.
W garnku podgrzewamy olej i szklimy na nim posiekany por.
Dodajemy mąkę, przesmażamy chwilkę.
Dodajemy mleko i mieszamy aż grudki mąki rozpuszcza się.
Dodajemy wodę, przyprawy, posiekany koperek, marchew pokrojoną w kosteczkę. Gotujemy ok 5-7 min.
Do gotującego się sosu wrzucamy klopsiki, przykrywamy przykrywką, zmniejszamy grzanie. Gotujemy ok 15min.
Takie klopsiki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pyszne są 🙂
Bardzo fajna strona. Z niecierpliwoscia czekam na nastepny post.
Super zdjęcie ❤️ dobrego dnia❤️❤️
fajny pomysł!
I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again
Dziękuję za wpis!