Kruche z budyniem i morelami

Kruche z budyniem i morelami

Przepis na przepyszne, bardzo kruche, lekko kwaskowe, aromatyczne ciasto.

Powoli mamy sezon na świeże morele – warto je wykorzystać i upiec pyszny deser.

 

 

 

PRZEPIS NA KRUCHE Z BUDYNIEM I Z MORELAMI

Składniki na kruche z budyniem i z morelami:

ciasto:

350g mąki

6 łyżek cukru pudru

łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis

łyżeczka płaska proszku do pieczenia

1 jajko

150g masła lub smalcu

3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby

nadzienie:

700-800g moreli świeżych

1 budyń waniliowy

500ml mleka

cukier

 

Jak zrobić kruche z budyniem i z morelami:

Zaczynamy od ugotowania budyniu zgodnie z przepisem z opakowania.

Morele myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w ćwiartki.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło lub smalec pokrojone w kostkę.

Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany).

Ciasto dzielimy na 3 części.

Dwoma częściami ciasta wykładamy blaszkę (30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min.

Spód ciasta pokrywamy warstwą budyniu, potem na nim rozkładamy owoce.

Ostatnią część ciasta wałkujemy i rozkładamy ( nie musi być dokładnie) na owocach.

Całość zapiekamy ok 55-60 min w 180st. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.