Ciasto Czekoladowe z kulkami serowo kokosowymi

Najlepsze połączenie ever:) Sernik i czekolaada! To ciasto mimo ,że nieco wymagające - urzeknie Was zarówno smakiem jak i wyglądem.  Serowe kulki z dodatkiem kokosa oraz warstwa mascarpone  przywodzą na myśl popularne Rafaello, a wspólnie z czekoladą tworzą duet przypominający z kolei draże dzieciństwa: "Korsarz" :) Więc decydując się na wykonanie tego przekładańca macie 2  produkty w jednym:) A na poważnie : bardzo , bardzo polecam to  połączenie smaków. Raczej jednak na nieco chłodniejsze dni, gdyż ciacho naprawdę syci:)
Składniki na ciasto:
200 g masła
2/3 szk. cukru
4 jaja
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
150 g śmietany 18%
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po 1 jaju, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, ciągle ucierając.
 
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Drugą pozostawiamy bez dodatków.
Składniki na kule serowe:
400 g sera białego dwukrotnie zmielonego
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
30 g miękkiego masła
2 żółtka
czubata łyżka kaszy manny
łyżka mąki ziemniaczanej
80 g wiórków kokosowych
Podane składniki przekładamy do sporej miski i dokładnie ucieramy. Formujemy 12 kul (blacha 28 x 36 cm)

Masa z kremem mascarone:
250 g mascarpone
330ml kremówki
5 łyżek cukru pudru
śnieżka w proszku
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ( ok. 50 ml. ) gorącej wody
Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem i fixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy. Łączymy z żelatyną. 
 Dodatkowo: 
sos czekoladowy lub polewa

WYKONANIE I PIECZENIE CIASTA Z SEROWYMI KULAMI:
 
ciasto jasne
 
ciasto ciemne ( wyrównujemy)
 
serowe kule
( 3 w szerokość i 4 w długość blachy)
 
pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni i studzimy
  
  
 
 na upieczone i zimne ciasto z kulami serowymi wykładamy masę.
 
 dekorujemy fantazyjnie polewą :)
Smacznego!

1 komentarz: