Dzielę się z Wami przepisem na schab w pysznym sosie. Zrobiłam dla moich gości i moje wnusia. Zajadał się aż mu się uszy trzęsły 🙂 Nie obawiajcie się tej odrobiny alkoholu. Podczas gotowania cały alkohol wyparuje, a zostanie tylko smak. 

schab

Schab pokroić w plastry i doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką ostrą, rozmarynem. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić płaty schabu. Obsmażyć je z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć schab z patelni i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć aż lekko zmięknie, następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć wszystko jeszcze chwilkę. Wlać alkohol i smażyć tak długo aż alkohol wyparuje. Dodać mięso, przecier pomidorowy i pieczarki pokrojone w plasterki. Wymieszać. Zalać wszystko wodą, tyle żeby mięso było przykryte do 3/4 wysokości. Po zagotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotować na jak najmniejszym ogniu. Czasami jak się woda wygotuje trzeba podlać wodą, ale nie za dużo. Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie.

Na koniec sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Tak rozmieszaną mąkę wlewać do gotującego się sosu  i jeszcze raz zagotować. Wlać śmietanę i wymieszać. Oprószyć posiekaną natką pietruszki. Nie jest to konieczne.

Bardzo dobre danie polecam. Idealne z kaszą i ogóreczkiem.

Smacznego.