Nowe Przepisy

środa, 12 czerwca 2019

Kompot z truskawek na zimę

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na kompot z truskawek do słoików na zimę. Jeżeli mamy wystarczająco dużą zamrażalkę to nie trzeba się bawić w słoiki, ale jak się nie ma możliwości zamrożenia truskawek to można je przechować tak jak ja i zrobić zapasy po staremu :).

Do przygotowania kompotu z truskawek:

Proporcje na 4 słoiki 1L

około 2 kg truskawek
1 ½ L wody
1 ½ szklanki cukru
4 łyżki soku z cytryny

wyparzone słoiki i wieczka

Link do filmiku z przepisem na: Kompot z truskawek


Przygotowanie:
Wodę przelewam do garnka, dodaję cukier i zagotowuję, następnie odstawiam do przestudzenia. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił.
Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki układam do wcześniej wyparzonych słoików. Truskawki w słoiku układam tak, aby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.

Do każdego słoika dodaję po około 1 łyżce soku z cytryny, jeżeli lubimy korzenne smaki to możemy również dodać po około 3 goździki na słoik.

Truskawki zalewam letnią wodą z cukrem, pozostawiając w słoiku około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

Pasteryzacja:
Na dno garnka kładę ściereczkę, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką i zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika.
Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), jeżeli jakiś słoik cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem. Słoki nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.

Kompot z truskawek na zimę jest gotowy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.