jakie pojemniki na żywność wybrać?

Przechowywanie żywności w pojemnikach przedłuża jej przydatność do spożycia i jest bardzo wygodne, gdy chcemy zabrać posiłek do pracy czy na wycieczkę. Różnorodne kształty, rozmiary i systemy zamykania pudełek, mogą przyprawić o zawrót głowy, dlatego przygotowaliśmy dla was krótki przewodnik odpowiadający na pytanie – Jakie pojemniki na żywność wybrać?

Pojemniki na żywność są przystosowane do przechowywania różnych rodzajów pożywienia, w zależności od specyfiki produktów i naszej wygody, warto zastanowić się czy potrzebne nam będą pojemniki szklane, ceramiczne, metalowe, porcelanowe, gliniane, z tworzyw sztucznych czy ostatnio bardzo popularne naczynia z biodegradowalnego papieru.

Szklane i porcelanowe pojemniki

Wykonane ze szkła czy porcelany słoiki i miski to nie tylko przydatne przedmioty codziennego użytku, często zdobione nadrukami lub fakturą, stają się ozdobami w kuchni. Polecane są do przechowywania wszelkich typów żywności, ponieważ nie wchodzą w reakcje chemiczne, łatwo je wysterylizować i utrzymać w czystości. Często szklane słoje lub porcelanowe miseczki wyposażone są w przykrywki z uszczelką, które zapobiegają przedostawaniu się do żywności wilgoci, owadów (np. moli spożywczych) oraz uwalnianiu nieprzyjemnych zapachów, równocześnie chronią jedzenie przed wysychaniem. Idealnie nadają się do przechowywania mąki, soli, kasz, makaronów, nasion, suszonych owoców i orzechów. Minusem szkła i porcelany jest możliwość stłuczenia pojemnika lub utłuczenia jego fragmentu, który w wyniku niedopatrzenia możemy zjeść razem z potrawą.

Metalowe pojemniki na żywność

Metal wydaje się trwałym i długowiecznym materiałem, na pewno nie jest tak wrażliwy na uszkodzenia jak szło i porcelana. Zaletą metalowych pojemników jest odporność na zarysowania, w których mogłyby zalegać odrobiny jedzenia i brud, łatwość utrzymania w czystości, możliwość przechowywania w nich gorących posiłków. Najpopularniejszym typem pojemników metalowych są puszki, które często malowane są we wzory, czasem z motywem świątecznym lub podróżniczym. Przechowuje się w nich najczęściej herbaty, kawy, ciasteczka albo pieczywo. Niestety nie nadają się do przechowywania soli oraz produktów kwaśnych, które powodują korodowanie metalu.

Ceramiczne i gliniane pojemniki do kuchni

Ceramika nierzadko gości w kuchniach jako element ozdobny. Ceramiczne pojemniki urzekają kolorami i wzorami często stworzonymi przez wprawne ręce rękodzielników. Jednakże tworzone maszynowo naczynia ceramiczne także cieszą się popularnością, a ich stosunkowo niska cena sprawia, że goszczą w wielu domach. Podobne w swoim wyglądzie do porcelany są jednak odporniejsze na urazy mechaniczne, zaś jeśli chodzi o wartość użytkową są identyczne.
Geneza glinianych pojemników na żywność jest podobna do emaliowanej ceramiki, jednak poza walorem dekoracyjnym mają one cechy, które ciężko znaleźć wśród innych rodzajów pojemników – bardzo długo utrzymują ciepło i są nieocenione w przygotowywaniu kiszonek jak ogórki, barszcz czy żur. W czasie, gdy nie są używane, szkliwiona glina może stanowić klasyczną ozdobę mieszkania.

Pojemniki plastikowe do przechowywania jedzenia

Wytwarzane z tworzywa sztucznego plastikowe pojemniki żywnościowe to najpopularniejszy rodzaj naczyń do przechowywania jedzenia. Zdobyły miano lidera dzięki lekkości, wytrzymałości i ogromnej puli kształtów i rozmiarów. Popularność zawdzięczają również mikrofalówkom, w których można podgrzewać znajdujący się w plastikowych pojemnikach pokarm. Modele z uszczelkami pozwalają przenosić (nawet płynne) posiłki na duże odległości, zapobiegają przedostawaniu się zapachów i wilgoci. Wykonane z plastiku naczynia są również wygodne przy mrożeniu owoców, jarzyn, mięs i gotowych dań. Dostępność różnych kolorów sprawia, że ułatwiają również zarządzanie poszczególnymi produktami spożywczymi, możemy barwami rozróżnić pojemniki do serów czy mięs. Minusem jest trudność domycia po tłustym jedzeniu, brak odporności na urazy mechaniczne, odbarwianie, ścieranie.

Papierowe pojemniki na jedzenie

Papier po dziesięcioleciach wrócił do łask jako ekologiczna alternatywa dla plastiku i folii. Najczęściej spotykamy się z papierowymi pojemnikami jednorazowego użytku, jednak to nie one królują. Dziś popularność zdobywają wykonane z nadającej się do mycia impregnowanej celulozy pojemniki na torty, przekąski lub kanapki.

Niezależnie jaki pojemnik na żywność wybierzesz do swojego gospodarstwa domowego, pamiętaj, aby sprawdzić czy na pewno mają atest do przechowywania jedzenia.

Leave a Comment