poniedziałek, 10 czerwca 2019

Pai Bao - bułeczki z Hongkongu



Odpowiedziałam na zaproszenie Ani z bloga kuchennymidrzwiami.
 Piekarnia czerwcowa okazała się dość łatwa i ...smaczna:)


Przepis jaki wybrała dla nas Małgosia – prowadząca z Piotrem blog o podróżach, kuchni i ptakach Akacjowy blog, jest prawdziwym strzałem w …czerwiec!

Przepis z bloga Zoe – http://www.bakeforhappykids.com/2018/11/super-soft-condensed-milk-pai-bao-roti-sisir.html



Proporcje podane w przepisie na foremkę o wymiarach 15 x 25 cm.

Składniki :

  • 210 g letniej wody, w temperaturze około 37*C
  • 35 g mleka skondensowanego-  dałam roślinne
  • 300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka (ok. 12% białka) – np. pszenna typ 450
  • 25 g cukru pudru
  • 15 g mleka w proszku (nie dodałam, w zamian dałam o tyle więcej mąki)
  • 4 g soli
  • 50 g niesolonego masła, zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant

Do posmarowania Pai Bao:
1 żółtko
1 łyżeczka mleka




Przygotowanie:

  1. Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto 
  2. Następnie odstawić je na 30 do 60 min. w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  3. Po tym czasie podzielić masę na 15 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować trzykrotnie podsypując mąką i składać, wg instrukcji filmowej. Najpierw rozwałkowujemy i składamy jak papier listowy, krótszym bokiem, a ostatni raz wzdłuż długich boków, których długość powinna być dopasowana do szerokości foremki.
  4. Złożone porcje ciasta ułożyć w formie w poprzek. Jeśli nie mamy powłoki zapobiegającej przywieraniu ciasta, foremkę trzeba wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wstawić pod żarówkę do piekarnika, żeby podwoiło objętość (od 30 do 60 min). 
  6. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 min. lub dłużej, żeby ciasto było wypieczone. Po wyjęciu z foremki ostudzić na kratce.

Tu link do filmiku, pokazującego wykonanie bułek https://www.youtube.com/watch?v=NTdmYRz9uVM

Moje uwagi:
Na filmie widać, że ciasto jest traktowane wałkiem, moje ciasto było dość rzadkie dlatego rozgniatałam je tylko palcami i składałam wg wskazówek na filmie. Bułeczki bardzo mi smakowały :)

Pai Bao na blogach:

Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie


14 komentarzy:

  1. Urszula,
    pięknie Ci się upiekło!
    To bardzo wdzięczne pieczywo i świetnie się z nim pracuje.
    A efekty są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ula cieszę się, że Ci smakowały i dziękuję za udział w Czerwcowej Piekarni :) Bułeczki wyglądaja pięknie na zewnątrz i w środku. Puchaty miękisz. Super :) pozdrawiam serdecznie Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale Ci wyszło cudo! Wygląda wspaniale! Pozdrawiam słonecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łatwa i smaczna! Czerwiec w znakomitym towarzystwie!
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i zapewne tez tak smakuje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały wypiek. Dzięki za wspólne pieczenie. Czekam na następną piekarnię.
    http://mojaakademiasmaku.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny wypiek . Na jakimś blogu widziałam tak składany chleb z ziołami.Miłego dnia Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe te bułeczki i jakie miękuśne - pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj.Chce zrobic ale nie wiem jakie to ma byc mleko skondensowane,zageszczone,czy slodzone czy nieslodzone
    Dzieki ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mleko zwykłe, choć może nie do końca bo to było mleko, płynne, roślinne ryżowe. W przepisie jest tylko mowa o mleku skondensowanym.Ja dałabym niesłodzone, bo w przepisie jest już cukier- puder.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...