Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami

by - czerwca 09, 2019





Istnieją połączenia idealne. Jednym z nich jest na pewno czekolada i maliny. Tak więc dziś zaproponuję ciasto idealne :) Delikatny, kruchy spód, kremowa masa kajmakowa z dodatkiem chrupiących wafelków, czekolada i to wszystko zwieńczone warstwą zanurzonych świeżych malin w galaretce. Pychota :)

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

Kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki (250 ml)
  • 70 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowo wafelkowa:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g kajmaku
  • 120 g wafelków czekoladowych bez polewy

Polewa czekoladowa (ganasz):
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek śmietany kremówki

Dodatkowo:
  • 3 szklanki świeżych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 350 ml wrzątku

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  

Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać do tortownicy. Docisnąć dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta (fot.1)

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200°C i piec ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. (Ciasto można upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej.) 

Wafelki rozdrobnić w malakserze, ale nie na całkowity "piasek", ponieważ nie będą wtedy chrupać w kremie. Mascarpone połączyć z kajmakiem i zmiksować razem robotem ręcznym. Kiedy składniki się połączą dodać rozdrobnione wafelki i wymieszać dokładnie łyżką, by równomiernie rozprowadziły się w masie (fot.2).

Masę wyłożyć na ciasto (fot.3) i wstawić do lodówki na około 2 godziny. 

Połamaną czekoladę połączyć z kremówką i podgrzać je razem w kąpieli wodnej, do chwili połączenia składników (fot.4). Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać ją na ciasto i równomiernie rozprowadzić (fot.5). Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godziny. 

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi przygotować galaretkę i mieszając ją od czasu do czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

Umyte maliny wyłożyć na schłodzone ciasto i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać (fot.6) 

Ciasto chłodzimy całą noc. 

Przed podaniem wierzch można udekorować bezami lub bitą śmietaną oraz świeżymi malinami. 


Źródło przepisu: gotujebolubie.pl




  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy