Kora orzechowa

Dzisiaj mija 6 lat odkąd założyłam mojego bloga :) Dziękuję Wam za to, że jesteście ze mną, że korzystacie z moich przepisów i dzielicie się ze mną różnymi informacjami :)

Składniki:
ciasto
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej

Przygotowanie:
8 białek ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Do masy białkowej dodajemy 4 żółtka, cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Masę mieszamy łyżką, dosypując wiórki kokosowe, rodzynki oraz posiekane orzechy. Masę dzielimy na pół i pieczemy w tortownicy dwa placki w 180 C przez około 30 minut. Gdy placki stygną możemy zabrać się za przygotowanie masy. Do garnka wlewamy sok z brzoskwiń oraz wodę ( tak by wyszły 3 szklanki płynu ). Z całości odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim budynie oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostały płyn zagotowujemy z cukrami i wlewamy masę budyniową. Gdy zacznie gęstnieć, zdejmujemy masę z ognia, dodajemy stopniowo żółtka, cały czas mieszając i ponownie nastawiamy ją na ogień. Całość szybko mieszamy aż masa zgęstnieje, następnie ją studzimy. Miękkie masło miksujemy z przestudzoną masą budyniową a na koniec dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretki rozpuszczamy w litrze wody i odstawiamy do wystudzenia. Jeden blat bakaliowy smarujemy połową masy, na to kładziemy drugi blat bakaliowy i drugą połowę masy. Wierzch ciasta polewamy tężejącą galaretką i schładzamy go w lodówce.



Komentarze