niedziela, 9 czerwca 2019

SERNIK IZAURA

Niegdyś popularny sernik o którym przypomniałam sobie przeglądając stare zeszyty z przepisami. Choć przepis stary, sernik ten zawsze dobrze smakuje. Łączy w sobie smak murzynka i pysznej wilgotnej masy serowej. Całość oblana warstwą czekolady. 

 

SKŁADNIKI

Ciasto:
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek wody


Masa serowa:
1 kg sera twarogowego (użyłam włoszczowskiego z wiaderka)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
½ kostki masła
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki wiórek kokosowych


Polewa:
¼ kostki masła,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki mleka,
1 łyżka śmietany 18%

 

 

WYKONANIE

Ciasto:
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową łączymy z żółtkami oraz wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną pergaminem (24x38 cm).

Masa serowa:
Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzone masło, następnie dodajemy porcjami twaróg, na końcu dodajemy cukier waniliowy, budyń waniliowy oraz wiórki kokosowe. Masę serową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą.

Polewa:
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, dodajemy kakao oraz śmietanę, dokładnie mieszamy.





1 komentarz: