piątek, 7 czerwca 2019

Risotto z mięsem mielonym, chili i papryką

Lekko ostre smaczne i sycące risotto. Sprawdzi się jako oddzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa. 

Składniki (4 porcje)
-300g mielonej wołowiny
-300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego)
-2 świeże papryczki chili
-pół czerwonej papryki
-1 mała cebula
-1 ząbek czosnku
-puszka pomidorów
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz


Przygotowanie 
Cebulę drobno posiekać. Papryczki chili pokroić w plasterki. Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku. Włożyć połowę cebuli i papryczki. zeszklić. Wsypać ryż, przesmażyć pół minuty i zalać wodą (ilość według zaleceń na opakowaniu). Lekko osolić, ugotować i odstawić.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Dodać pozostałą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Paprykę drobno pokroić, wyłożyć na patelnię i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Dodać pomidory w puszce. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut na mniejszej mocy palnika.
Do ugotowanego ryżu z papryczkami przełożyć mięso z sosem. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.

Smacznego ;-)

3 komentarze:

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...